HANDIGE WEETJES


WAT ZEGGEN GEZINNEN ZELF ?

Met de gemeenteraadsverkiezingen in aantocht pleit de Gezinsbond voor meer gezinsvriendelijke steden en gemeenten . We luisteren daarbij naar wat gezinnen zelf belangrijk vinden . Deze zomer vulden een kleine 10.000 (groot)ouders onze bevraging ‘stem gezin’ in . Daarin polsten we naar wat gezinnen vinden van de voorzieningen in hun gemeente, maar vooral naar wat ze nog misten . Een greep uit de resultaten staat in ‘De Bond’ van September 2018 .

 


 

HOE ZIT HET MET DE KINDERBIJSLAG VANAF 2019 ?

(artikel verschenen in ‘De Bond’ van Sept 2018 :

Begin volgend jaar gaat in Vlaanderen het nieuwe kinderbijslag systeem in .

De Vlaamse kinderbijslag geldt voor alle baby’ geboren vanaf 01.01.2019.

De Gezinsbond is gematigd positief over de nieuwe Vlaamse kinderbijslag. Zo blijven de onder andere ijveren voor leeftijdsbijslagen en vragen we ook dat de huidige Vlaamse gezinnen , net als in Brussel, automatisch terecht komen in het systeem dat voor hen financieel het interessantst is .

Wat heeft de Gezinsbond verkregen ? Bij ons lobbywerk voor een degelijke kinderbijslag voor alle gezinnen ongeacht het gezinsinkomen hebben we alvast deze blangrijke principes kunnen realiseren ;

  1. Voortaan is de kinderbijslag een recht van het kind, los van het beroepsstatuut van de ouders .
  2. Elk kind, geboren na 1 Januari 2019 , krijgt 163.20 euro als basisbedrag, los van zijn leeftijd en rang .Dat bedrag stemt ongeveer overeen met wat de Gezinsbond bij de besprekingen vooropstelde : de helft van de minimumkost van een kind jonger dan 6 jaar . Het basisbedrag wordt aangevuld met een sociale toeslag voor gezinnen met een laag inkomen en grote gezinnen met een gemiddeld inkomen . Deze toeslag wordt toegekend volgens het inkomen .
  3. Voor dezinnen die nu al twee of meer kinderen hebben, heeft de Gezinsbond maximaal verworven rechten verkregen . Zij behouden dus de rangregeling en de leeftijdsbijslagen . Daardoor moeten ze niet inleveren op hun huidige kinderbijslag.
  4. De verhoogde kinderbijslag voor kinderen met een beperking blijft volledig overeind .
  5. Door de integratie van de schooltoelage (voor basis- en secundair onderwijs ) in de nieuwe kinderbijslag krijgen gezinnen deze toelage vanaf 2019 automatisch . De naam verandert in ‘selectieve participatietoeslag’ en de bedragen liggen gemiddeld hoger dan vandaag.

 

Waarvoor blijft de Gezinsbond op de bres staan ?

  1. Elk gezin moet vrij kunnen kiezen voor het voordeligste kinderbijslagsysteem. Een gezin met één kind, geboren vöör 2019 met meteen kunnen overstappen naar de nieuwe regeling . Nu krijgt dat gezin 93.93 euro als bijslag -geindexeerd bedrag sinds vorige maand – in plaats van het nieuwe basisbedrag van 163.20 euro .
  2. Een gezin met kinderen in het huidige en het nieuwe systeem, een zogenaamd ‘combinatiegezin’ , moet recht krijgen op een compensatie .
  3. Vanaf pakweg 2025 moeten kinderen op de scharnierleeftijd van zes , twaalf en achttien jaar, net als in het huidige systeem, toch leeftijdsbijslagen krijgen . Kinderen kosten immers meer naarmate ze ouder worden .
  4. Welvaartsvaste kinderbijslagen door de bedragen te koppelen een de loonevolutie .

Over 4 jaar zal het beleid het systeem evalueren . De Gezinsbond vraagt dat de Vlaamse regering tegen dan meer middelen vrijmaakt om de Vlaamse kindersbijslag verder te verbeteren . 


 

KRAAMGELD

Vanaf 1 Januari 2019 start het nieuwe kinderbijslagsysteem . Va dan af krijgt elke pasgeboren baby in Vlaanderen 160 euro per maand. Door deze nieuwe regeling is ook het kraamgeld, een eenmalig bedrag dat je vanaf de zesde maand zwangerschap kunt aanvragen, straks voor ieder kind gelijk !

Toch is er een overgangsregeling . Is april de eerste maand van de zwangerschap, dan vraag je het kraamgeld ten vroegste in Oktober aan. Wordt jullie baby nog voor Nieuwjaar geboren, en is het jullie eerste kindje , dan bedraagt het kraamgeld 1247.58 euro . Is de bevalling pas begin Januari, dan moeten jullie het doen met het startgeld van 1100 euro. Tweede en volgende kinderen krijgen 938.66 euro (geboren in 2018) of 1100 euro (geboren vanaf 2019 ).

Bij eerste kinderen geboren in 2018 komt een extraatje erbij, 147.58 euro.

Ouders van 2e of volgende baby’ geboren in 2019 mogen wel uitkijken naar het kraamgeld van 1100 euro . Na de geboorte krijgen deze ouders nog een supplement van 161.34 euro bovenop hun voorafbetaling .

Lijkt ingewikkeld maar ,wil je er de details van weten ?  

Meer info ? sociaaljuridischedienst@gezinsbond.be

 

MINDER ONROERENDE VOORHEFFING

Minder onroerende voorheffing, ook voor huurders .  Gezinnen met kinderen hebben recht op een vermindering op de onroerende voorheffing voor hun woning . Een eigenaar met minstens 2 kinderen krijgt in  het Vlaams Gewest deze belastingsvermindering automatisch toegekend .  Huurders met kinderen hebben ook recht op dit belastingsvoordeel , maar moeten het zelf aanvragen . 

meer info ? Dienst sociaal-juridisch advies, Troonstraat, 125 , 1050 Brussel .  (tel 02.507.88.66 ) of via sociaaljuridischedienst@gezinsbond.Be

 

 

BUZZY PAZZ ” De LIJN ” 

Moorslede komt 25 % tussen bij aanschaf van een Buzzy pazz bij De Lijn .  Jongeren tot en met 24 jaar kunnen gebruik maken van deze korting , die automatisch afgetrokken wordt van de kostprijs .

 

 

ONLINE OP REIS

Zopas verscheen een heel interessant artikel in HLN van Zaterdag 1 Juli 2017 . Je gaat op reis en je neemt mee : kledij, zonnecreme, wasgerief, een goed boek, EN je laptop, je tablet of je gsm . Je wil tenslotte tijdens je vakantie ook eens naar je mailbox kijken, of op de hoogte blijven van nieuws . Maar … wanneer ben je veilig online ? Het artikel gaat in op de veiligheid van je gegevens, wanneer je op publieke draadloze netwerken inlogt, zoals in hotels en campings . Deze zijn vaak zeer gevoelig voor virussen, of mensen die het gemunt hebben op je data of je wachtwoorden .  Er zijn een aantal tips je in acht kan nemen, om het risico te verminderen :

  • alleen https sites bezoeken
  • je wifi uitzetten als je het niet gebruikt
  • je instellingen aanpassen zodat je niets deelt
  • ervoor zorgen dat je toestel voorzien is van de laatste updates voor je vertrekt
  • je eigen mobiele data gebruiken

Lees er meer over in het krantenartikel .

 


REIZIGERS WEES VERWITTIGD  !!

Opgelet : het Crit’Air certificaat

Ik kreeg via mijn eigen autodealer, een bericht toegestuurd dat ik wil delen met U allen .

vanaf de 1e juli is het Critair certificaat (certificaat van luchtkwaliteit)
verplicht in Frankrijk, ook voor Belgische voertuigen.
Bovendien geldt dit voor alle wegvoertuigen
(wagens, vrachtwagens, bussen, utilitaire voertuigen, …).
De aanvraag dient te gebeuren via internet op dit adres.

De kost is €4,80, en het duurt ongeveer maximaal
drie weken om het vignet te ontvangen.


OORDOPPEN

De tijd van de festivals komt er weer aan . Oorverdovend geluid door de speakers terwijl je aan het feesten bent . Je let er niet op maar zonder dat je het beseft kan je tinnitus of hyperacusis oplopen .  Met tinnitus hoor je dag en nacht een pieptoon . Met hyperacusis ben je overgevoelig aan omgevingsgeluiden .

Bescherm dus je oren, schaf je bij de apotheek oordoppen aan , en voorkom een ongemak dat je voor de rest van je leven meedraagt .

 


 

REISAPOTHEEK CHECKLIST

Velen onder ons vertrekken binnenkort op reis . Je vult je valies ,maar denk je ook aan een reisapotheek . Die kan je heel wat ongemakken besparen . Ik vond een artikel in S-magzaine,juni 2017, waarin men de inhoud van de reisapotheek  mooi  uitlegt. Wel rekening houden met de bestemming, de manier waarop je gaat reizen.

Basis : pijnstillend en koortswerend middel , middel tegen maag-en darmklachten, middel tegen diarree, ontsmettingsmiddel, zalf tegen allergie, insectenbeten en brandwonden, zalf tegen blauwe plekken en verstuikingen,  steriel gaasverband, drukverband en snelverband, schaar , pincet, koortsthermometer , zonnecreme, after-sun, lippenbalsem en bloedgroepkaartje .

Bijkomende zaken, al kan dit van persoon tot persoon verschillen : middel tegen reisziekte, condooms (?), de pil, geneesmiddelen eigen aan een ziekte die jij hebt, lensvloeistof voor contactlenzen, laxeermiddel, creme tegen koortsblaasjes, bescherming tegen blaren,

Als je daarenboven naar een risicoland vertrekt : denk dan even aan injectienaalden, muskietennet, antimalariatabletten, antibioticum, ontsmettingsmiddel voor drinkwater, tekentang

 

En, voor je vertrekt : informeer je voor een bepaald land naar verplichte vaccinaties. Bespreek je medicatie met je arts , en controleer de houdbaarheid van de meegenomen producten

Beetje goed raad kan nooit kwaad !


BE-ALERT

Misschien hoorde je erover op de radio, in het nieuws, of las je erover in de krant .

Wat is Be-alert ?  Een woordje uitleg uit de tekst van de website Vlaanderen :

BE-Alert is een alarmeringssysteem waarmee de overheid jou kan verwittigen in een noodsituatie.

Tot nu toe ontving je meestal informatie over een noodsituatie via (sociale) media, de hulpdiensten aanwezig op het terrein of via het sirene-netwerk. Dankzij BE-Alert kan je binnenkort ook rechtstreeks informatie krijgen via sms, een gesproken bericht via een vaste telefoonlijn of e-mail.

Een burgemeester, gouverneur of minister activeert Be-Alert, om een bericht uit te sturen naar iedereen waarop de noodsituatie impact heeft.  Zo kunnen inwoners op een snelle manier de nodige aanbevelingen krijgen, bv. ramen en deuren te sluiten bij een brand.

BE-Alert heeft voldoende capaciteit om een groot aantal inwoners, via verschillende kanalen tegelijkertijd op de hoogte te stellen:

  • 600 gesproken oproepen tegelijkertijd
  • 100 sms’en per seconde
  • 10.000 mails per seconde

Kijk op de website van Be-Alert , en registreer je ,als je wil verwittigd worden , op de manier van jou keuze .

be alert

Project BE-Alert

In 2014 lanceerde het Crisiscentrum het pilootproject BE-Alert. Gedurende twee jaar konden 33 gemeenten BE-Alert testen, evalueren en zo verbeteringen aanbrengen. Momenteel beschikken alle overheden van het land over een alarmeringssysteem, om de veiligheid van hun inwoners te kunnen waarborgen.

BE-Alert is een evolutief project. We blijven zoeken naar nieuwe techologieën en kanalen om mensen te kunnen waarschuwen, waar ze ook zijn.


 

 

ZWERFVUIL OPRUIMEN

zwerfvuil

Vlaanderen pakt uit met een heel mooie actie . Opruimen van zwerfvuil ,particulier, met bedrijf of met een vereniging .

Daartoe bestaat een mooie site waarvan de link hierboven .Je kan allerlei artikelen aanvragen, om zwerfvuil op te ruimen, om de mensen aan te manen de bermen proper te houden … Het loont echt wel de moeite om eens te gaan kijken op die website, en mee te werken aan een propere buurt . Ook verenigingen kunnen daaraan meewerken . Allerlei materiaal ter beschikking , van promotie- tot opruimmateriaal .

Doe mee !

 

OP REIS NAAR HET BUITENLAND MET DE WAGEN ?

Ieder land heeft zo zijn eigen regelgeving wat moet aanwezig zijn in de wagen, wat je moet meehebben als je bepaalde steden wil bezoeken , wat mag en niet mag in de wagen (zoals roken verboden is in bepaalde landen wanneer kinderen in de wagen aanwezig zijn ) .

In het  laatste nieuws , editie 12 Juni 2017 staat een mooie samenvatting omtrent de regels in de ons omringende landen .

Je kan meer info vinden op :

http://www.hln.be/hln/nl/2/Reizen/article/detail/3180666/2017/06/12/Ecovignet-extra-bril-fluohesjes-hier-moet-je-op-letten-op-reis-naar-het-zuiden.dhtml

Een verwittigd man is er twee waard.


 

GSM GBRUIK IN HET BUITENLAND

roaming

Vanaf donderdag 15 Juni mogen de telecomoperatoren in de europese unie niets extra meer aanrekenen voor roaming, dat zijn de extra kosten om te bellen, sms’en of surfen als u in het buitenland bent . Daarmee moet de dure gsm rekening na een vakantie in het buitenland tot het verleden behoren .

Maar, om toch onaangename verrassingen te voorkomen bent u best voor uw vertrek toch beter geinformeerd waar u de gsm zorgeloos kan aanzetten en waar niet .

De roaming verdwijnt enkel in de europese unie . Dat zijn (grieks)-Cyprus, Bulgarije, Denemarken, Duitsland, Estland, Finland, Frankrijk, Griekenland, Hongarije, Ierland, Italie, Kroatië, Letland, Litouwen, Luxemburg, Malta, Nederland, Oostenrijk, Polen, Portugal, Roemenië, Slovenie, Slowakije, Spanje, Tsjechie, het Verenigd koninkijk (tot 2019) en daarnaast ook in Noorwegen, Ijsland en Lichtenstein .

Sommige operatoren gaan een stapje verder ; Orange en Telenet schaffen roaming ook af in San Marino en Monaco, maar Proximus doet dat niet .

Dus, een verwittigd man is er twee waard : Reist U naar Italie via zwitserland ? Zwitserland doet niet mee !

Downloaden van de krant in een Eu land of land uit de voorgenoemde lijst ? Dat gaat van uw gewone datapakket af .

In Frankrijk bellen naar een frans nummer ? U betaalt evenveel als in Belgie .

De landen buiten de lijst tellen dus wel nog voor roaming kosten !

 

VLAANDEREN STOPT MET ROKEN

Uw kind rookt . Wat kan je doen als ouder , hoe communiceer je met je kinderen hierover .

Alle info kan je hier terug vinden .

rookstop


 

VEILIG INTERNETTEN

Child Focus  is een organisatie ,niet alleen gericht op verdwijningen, seksuele uitbuiting, maar ook op preventie . Zo is er een deel van hun website gewijd aan “veilig internetten ” . Hoe kan je je kind beschermen op het internet ? De webpagina richt zich tot kinderen, jongeren, ouders en professionelen . Het leek me dan ook een goed idee om hier de link tot deze pagina mee te geven .

veilig internetten


 

JONGERENTELEFOON

Awel luistert naar alle kinderen en jongeren met een vraag, een verhaal en/of een probleem.

Een greep uit de tekst met uitleg over het doel en de werking :

Onze missie: alle kinderen en jongeren kunnen ons anoniem contacteren over alles wat hen bezighoudt. We zijn er voor hen door te luisteren, mee te voelen en mee te denken.

Onze visie: we willen een betrouwbaar aanspreekpunt voor kinderen en jongeren zijn, via een voor de hand liggend, gratis en makkelijk bereikbaar contactkanaal. We geloven sterk in de kracht van kinderen en jongeren en nemen hen serieus. We signaleren waar nodig tendensen.

Awel werkt volledig anoniem. Dit betekent dat enkel jij -als oproeper- en Awel ervan op de hoogte zijn dat jij met ons contact opneemt. We brengen niemand op de hoogte (geen ouders, leerkrachten, …) én telefoongesprekken verschijnen niet op de factuur. Bovendien is een gesprek met Awel helemaal gratis!

Jongeren die meer willen weten, klik hier voor de site van de jongerentelefoon


 

SPEELPLEIN WERKING MOORSLEDE

De gemeentelijke jeugddienst organiseert tijdens de paasvakantie en tijdens de zomervakantie speelpleinwerking voor kinderen vanaf 2,5 tot en met 13 jaar .

Vind alle info op de pagina van de gemeentelijke jeugddienst, alsook het inschrijvingsformulier .

speelpleinwerking


 

SCHOOL en STUDIETOELAGEN

Je hoort er regelmatig over op de radio, op TV, maar hoe werkt het , heb je er recht op, hoe doe je de aanvraag . Alle antwoorden kan je terugvinden op de website van “Vlaanderen” .

schooltoelage studietoelage


ADVIES
 

​Als lid van de Gezinsbond kun je bij de dienst Sociaal-juridisch advies terecht met vragen en problemen die jouw gezin aanbelangen. We denken dan bijvoorbeeld aan kinderbijslag, studietoelagen, personenbelasting,  huurwetgeving, consumentenproblemen, onderhoudsgeld, ouderschapsverlof, bouwproblemen, ….

Onze dienst Consumentenwerking richt jaarlijks vormingen in met thema’s die je als particulier aanbelangen en is tevens de motor van onze actie ‘gezond ontbijten’. De energieconsulent adviseert je gezin op het vlak van energiebesparing.
Ook over elektriciteit en aardgas kan je advies krijgen.

Op zoek naar advies en leuke artikels op jouw maat? Neem een kijkje op Goedgezind.


VOORBEREID OP VAKANTIE

Je vertrekt binnenkort op vakantie met je gezin ? De plannen zijn concreet, je bagage is gepakt, klaar om te vertrekken … Niets vergeten ? Toch wel !Heb je het ziekenfonds geraadpleegd ? Heb je een mutas kaart ontvangen, die je ondersteunt en internationale bijstand verleent in geval van medische problemen in het buitenland .  Wil je meer weten ? surf dan naar mutas en bekijk de volledige info .

medische bijstand


ANTIGIF CENTRUM BELGIE

Een ongeval is gauw gebeurd . Je peuter speelt in de keuken, terwijl je de was doet, en stopt een wastablet in zijn mond .  Je kind speelt in de tuin en eet een giftige vrucht van een plant . Er zijn zoveel gevaarlijke ogenblikken op te noemen waarbij je op dat moment geen passende oplossing voor kan vinden .

We hopen uiteraard dat het je nooit overkomt, maar het is steeds handig volledig op de hoogte te zijn van de gevaren,  de maatregelen die je moet treffen, wie je kan bellen , enz . Het belgisch antigifcentrum heeft een zeer praktische website waar heel wat nuttige info en telefoonnummers te vinden zijn . Ook preventie-maatregelen zijn er terug te vinden .

antigif centrum


EERSTE HULP BIJ ONGEVALLEN BIJ KINDEREN

Een ongeval is gauw gebeurd . Een kind is nieuwsgierig, wil ontdekken , leren, ervaren, haalt al eens een kleine stunt uit, en dan gebeurt het weleens dat er kleine letsels bij te pas komen .  Er bestaat een mooie website waarin een groot aantal eerste hulp middeltjes beschreven staan .


OVER KIND EN GEZIN

Kind en Gezin is er voor alle kinderen, dus ook voor kinderen die extra ondersteuning nodig hebben.

Neem een kijkje op de uitgebreide website, en wie weet kan je er tips terug vinden die ook voor jou nuttig zijn .

kind en gezin

 


Nieuw kinderbijslagsysteem vanaf 1/1/2019

 Het nieuwe kinderbijslagsysteem ‘het Groeipakket’ gaat in vanaf 1 januari 2019. Vanaf 1 januari 2019 krijgt elk kind een eigen Groeipakket met financiële tegemoetkomingen.

  • Voor de kinderen geboren voor 1 januari 2019 verandert er niets. Iedereen die al kinderbijslag ontving voor 1 januari 2019 behoudt zijn basisbedrag incl. rang- en leeftijdstoeslag ook na 1 januari 2019.
  • Voor de kinderen geboren vanaf 1 januari 2019 geldt het nieuwe systeem.

Let op: de participatietoeslagen van het nieuwe systeem gelden onmiddellijk voor iedereen, zowel voor wedstrijd de kinderen die onder het oude als het nieuwe systeem vallen.

Lees er alles over op de website van de Vlaamse overheid .

vlaamse overheid


 

afdeling dadizele